آمار جديدي از قدرت نظامي ايران منتشر شده است .
به گزارش خبرنگار
سلام لردگان به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان؛ موسسه " گلوبال فايرپاور " در آماري که اخيرا منتشر کرده اعلام کرده که ارتش ايران در رتبه 23 جهان قرار گرفته است و اين در حالي ميباشد که اين آمار پيشرفت ايران را در زمينه نظامي ثابت ميکند.
در رتبهبندي ارتشهاي کشورهاي مختلف عواملي همچون ميزان هزينههاي صرف شده براي تجهيز قواي نظامي، تعداد تجهيزات و ادوات در اختيار يگان،معيشت، توليد ناخالص داخلي، تعداد نظاميان، تعداد کشتيهاي جنگي و زيردرياييها، تعداد هواپيماها و هلي کوپترها، تعداد تانکها و نفربرها و شرايط جغرافيايي حاکم بر کشور مورد نظر و مواردي از اين دست نقش بسيار مهمي را ايفا ميکند و موسسه " گلوبال فايرپاور " نيز بر همين اساس کشورهاي مختلف دنيا را در بعد نظامي رتبهبندي کرده؛ البته شرايط ايران در اين رتبهبندي مقداري متفاوت است.
** ايران بيست و سومين ارتش جهان بدون " سپاه " و " بسيج "
موسسه " گلوبال فايرپاور " در رزوهاي گذشته آمار جديدي را از رتبهبندي ارتشهاي دنيا منتشر کرده که در اين آمار ايران به رتبه 23 جهان رسيده و اين موضوع در حالي رخ داده که کشورهايي مانند آلمان و يا ارتش ترکيه که تا دندان به سلاحهاي روز دنيا مجهز هستند از رتبه خود در ميان 10 ارتش برتر دنيا سقوط کرده اند.
رتبههايي که در بعد نظامي به ايران در تمام موسسههاي معتبر نظامي تاکنون داده شده فقط براساس توان نطامي ارتش ايران است و توان رزمي " سپاه پاسداران " و " بسيج " هيچگاه در آمارهاي اين موسسات به حساب نيامده است که با توجه اين مطلب اگر اين موسسات توان رزمي " سپاه " را مخصوصا در زمينه " موشکي " وارد کند و اگر ميزان نيروهاي نظامي که در " بسيج " در حال دفاع از ايران هستند را حساب کنند، جايگاه ايران نه تنها در ميان در " 10 ارتش " برتر دنيا است بلکه احتمالا جزء " 5 کشور " برتر نظامي خواهد شد.
** مشخصات جغرافيايي ايران
ايران يکي از کشورهاي مهم و استراتژيک منطقه غرب آسيا ميباشد که جمعيتي بالغ بر 81 ميليون و 824 هزار نفر دارد که 47 ميليون نفر نيروي انساني آماده به کار هستند که از اين ميان 1 ميليون و 400 هزار نفر هر ساله در اين کشور به سن نظامي ميرسند که 545 هزار نفر از آنها نيروهاي حاضر در خطوط مقدم و 1 ميليون و 800 هزار نفر ديگر به عنوان نيروي ذخيره ميباشند. ايران 1 ميليون و 648 هزار و 195 کيلومتر مساحت دارد که 880 کيلومتر آن خط آبي و 5 هزار و 894 کيلومتر از مرزهاي ايران نيز مشترک است و اين کشور 2 هزار و 440 کيلومتر خط ساحلي دارد.
کشور ايران به دليل موقعيت خود يکي از مهمترين و استراتژيکترين کشورهاي جهان است و به همين دليل به ايران " دروازه آسيا " و همچنين " چهارراه جهان " اطلاق ميشود؛ اين کشور از شمال با جمهوري آذربايجان، ارمنستان و ترکمنستان، از شرق با افغانستان و پاکستان و از غرب با ترکيه و عراق همسايه است و همچنين از شمال به " درياي خزر " و از جنوب به " خليج فارس " و " درياي عمان " محدود ميشود، که دو منطقهٔ نخست از مناطق مهم استخراج " نفت " و " گاز " در جهان هستند.
اين کشور سالانه به طور ميانگين 6 ميليارد و 300 ميليون دلار براي بخش نظامي خود بودجه در نظر ميگيرد که بخشي از اين مبلغ را از طريق فروش نفت خود که قادر است روزانه 3 ميليون و 326 هزار بشکه توليد کند؛ تامين ميکند. کشور ايران از لحاظ ذخاير ارزي و طلا 93 ميليارد و 950 ميليون دلار ذخاير در اختيار دارد که از اين ذخاير به همراه فروش نفت باعث افزايش توان نظامي ايران شده است و از آنجايي که ايران هميشه به عنوان اولين کشور در مقابله تندرويها و اعمال تروريستي ايستاده اکنون نيز بخش از توان نظامي خود را به عنوان " نيروي مستشاري " براي از بين بردن تروريستهاي تکفيري به سوريه و عراق اعزام کرده است.
** توسعه جهشي قدرت نظامي ايران در يکسال اخير
ارتش جمهوري اسلامي ايران در زمان رژيم پهلوي به طور کامل وابسته به کشورهاي غربي بود و تمام تجهيزات خود را از آنها با صرف مبالغ زيادي خريداري ميکرد؛ اما پس از پيروزي " انقلاب اسلامي " ارتش ايران که دچار دگرگوني و تحول شده بود توانست در زمان " جنگ تحميلي " با غنيمتهايي که از جنگ گرفته بود و با روش " مهندسي معکوس " تجهيزات خود را بازسازي و يا از نو بسازد؛ اين روش ادامه داشت تا اينکه نيروهاي متخصص ارتش دست به کار عظيمي زدند و طراحي و ساخت انواع تجهيزات نظامي را در دستور کار خود قرار دادند.
نيروهاي ايراني در تمامي يگانهاي ارتش دست به کار شدند و ساخت تجهيزات را آغاز کردند و با سرعت به کار خود ادامه دادند تا جايگاه ايران را در بعد نظامي با بالاترين سطح ممکن برسانند. نيروهاي متخصص در " نيرويزميني " ارتش در حال حاضر 1 هزار و 658 دستگاه تانک؛ 1 هزار و315 دستگاه انواع خودروهاي ترابري؛ 1 هزار و 320 قبضه سلاح خودکششي؛ 2 هزار و 78 قبضه انواع توپخانه و 1 هزار و 474 قبضه سيستمهاي چند موشکي را در اختيار دارد که بخش اعظم آنها توسط نيروهاي ايراني ساخته شده است.
" نيرويهوايي " ارتش ايران از زمان آغاز به کار خود تا کنون 479 فروند هواپيما به خدمت گرفته که 137 فروند آن جنگنده/رهگير و 137 فروند هواپيماي بال ثابت و 203 فروند از آنها هواپيماي ترابري و 80 فروند جنگنده آموزشي ميباشند و اين يگان 128 فروند از انواع بالگردها را در اختيار دارد که تعداد 12 فروند از آنها بالگردهاي تهاجمي هستند.
اين يگان بعد از پيروزي " انقلاب " با کارشکني مستشاران خارجي که تا آن زمان به " نيرويهوايي " کمک ميکردند مواجه شد؛ اما جوانان غيور ايران دست به کار شدند و در قدم اول به " اورهال " جنگندهها پرداختند و در گام دوم که موجب شد تا تعجب دنيا برانگيخته شود کار طراحي و توليد جنگنده را در دستور کار قرار دادند و جنگندههاي " صاعقه " را در دو مدل جنگنده تهاجمي و آموزشي و جنگنده " آذرخش " را براي جنگ هوايي طراحي کردند و اکنون هم به طراحي جنگندههاي پيشرفته پرداختند که موجب شد تا جنگندههاي " شفق " و " قاهر 313 " طراحي و در خط توليد قرار بگيرد.
سومين يگان در ارتش ايران که بعد از " انقلاب اسلامي " و در زمان " جنگ تحميلي " توانست از کشور دفاع کند و بعد از پايان جنگ نيز به سرعت در زمينه طراحي و توليد تجهيزات نظامي وارد عمل شود " نيرويدريايي " ارتش است که تاکنون اين يگان توانسته 389 فروند از انواع ناوها، شناورهاي تندرو و تجهيزات جديد دريايي را در ختيار بگيرد که 6 فروند از آنها ناوچه، 3 فروند ناوچه سبک، 33 فروند زيردريايي، 245 فروند شناور گشتي و 5 قبضه مين دريايي ميباشد.
" نيرويدريايي " ارتش نيز مانند " نيرويزميني " و " نيرويهوايي " در سالهاي اخير در زمينه طراحي و توليد تجهيزات نظامي روند چشمگيري را پيدا کرده و ساخت انواع ناوها را در دستور کار خود قرار داده و توانسته ناوچههايي همچون " جماران " و " دماوند " را با دانش بومي خواهد توليد کند و طبق گفته فرماندهان " نيرويدريايي " اين يگان قابليت ساخت " ناوهواپيمابر " را نيز دارد و فقط منتظر دستور هستند تا ساخت آن را نيز آغاز کنند.
امير دريادار حبيب الله سياري فرمانده نيروي دريايي ارتش در پاسخ به سوال خبرنگار دفاعي امنيتي گروه سياسي باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره ساخت ناوهواپيمابر و به کارگيري آن در درياها گفت: توانمندي ساخت ناو هواپيمابر وجود دارد و جوانان اين مرز و بوم اين پتانسيل را دارند ولي نياز و دستور ساخت بايد صادر شود و قطعا در آب هاي آزاد دنيا نياز به ناوشکن وجود دارد و بحث ساخت ناوهاي بزرگتر مطرح است.
امير دريادار غلامرضا خادم بيغم در گفتگو با خبرنگار دفاعي امنيتي گروه سياسي باشگاه خبرنگاران جوان؛ درباره توانمندي ايران در ساخت ناو هواپيمابر اظهار داشت: چرا فکر ميکنيد که ما نياز به ناو هواپيمابر داريم و قصد ساخت آن را داريم؟ ما متناسب با سياست دفاعي کشور گام بر ميداريم و سياست دفاعي نيروهاي مسلح مبتني بر بازدارندگي است. يعني دشمن را طوري جاي خود بنشاند که به خود اجازه حمله را ندهد و اين سياست ماست و بايد نيروهاي مسلح بسيار قوي داشته باشيم تا بتوانيم اين دکترين را اجرا کنيم.
** " سپاه پاسداران "؛ يکي از ابرقدرتهاي موشکي دنيا
" سپاه پاسداران " انقلاب اسلامي بعد از پيروزي " انقلاب اسلامي " در سال 1357 به فرمان " امام راحل (ره) " براي مقابله با گروهکهاي ضدانقلاب تشکيل شد و بعد از آن نيز با آغاز " جنگ تحميلي " نيروهاي خود را براي مقابله با دشمن متجاوز راهي جبههها کرد و در آن زمان با تشکيل يگانهاي زميني و دريايي پيروزي هاي مهمي را در جنگ تحميلي کسب کرد.
اين يگان در زمان جنگ با وجود تحريمهاي که کشورهاي غربي عليه ايران و براي شکست " انقلاب " وضع کرده بودند با جوانان غيور خود دست به کار شد و با طراحي و توليد تجهيزات نظامي بخشي از نيازهاي يگانهاي رزمي ايران را تامين کرد اما اين پايان فعاليتهاي " سپاه " نبود؛ نيروهاي متخصص آن براي دفع حملات موشکي رژيم بعث عراق واحد " هوافضا " را به فرماندهي " شهيد حسن تهراني مقدم " تشکيل داد و ساخت انواع موشکها را در دستور کار خود قرار داد؛ اين يگان کار خود را ادامه داد اما در سالهاي اخير نيروهاي متخصص در واحد " هوافضاي سپاه " توانستند با ساخت انواع موشکهاي " کوتاه برد "، " ميان برد " و " دوربرد " علاوه بر بالا بردن توان رزمي ايران تعجب جهانيان را نيز برانگيزند.
واحد " هوافضاي سپاه پاسداران " از زمان آغاز " جنگ تحميلي " تاکنون علاوه بر به روزآوري موشکها توانسته انواع موشکهاي با برد کوتاه، متوسط و بلند را ساخته و به توليد انبوه برساند که از نمونههاي " کوتاهبرد " آن ميتوان به موشک " شهاب 1 و 2 "، " فاتح 110 " و موشکهاي " زلزال " و از نمونههاي " ميانبرد " آن ميتوان به " شهاب 3 "، " فجر 3 "، " قدر 110 " و " سجيل 1 و 2 " و "عماد" اشاره کرد؛ در اين مورد همچنين فرماندهان نظامي ايران بر افزايش توان موشکي کشور تاکيد کردهاند و گفتنهاند که برنامه موشکي ايران صرفا " دفاعي " است و هيچکس و کشوري نميتواند در اين مسئله دخالت کند.
سردار سرتيپ "سيدمسعود جزايري" معاون ستاد کل نيروهاي مسلح در واکنش به تلاشهاي آمريکاييها براي اعمال تحريمهاي جديد عليه ايران به بهانه آزمايشهاي اخير موشکي گفت: همانگونه که بارها از قبل اعلام شده بود برنامه گسترش توان دفاعي و موشکي جمهوري اسلامي ايران ارتباطي به برجام نداشته و تلاش اخير آمريکاييها نيز پردهاي از عمق کينهتوزي آنها عليه نظام جمهوري اسلامي و ملت ايران است.
سردار سرتيپ "حسين سلامي" جانشين فرمانده کل سپاه پيرامون بحث موشکي اظهار داشت: امروزه آمريکاييها درباره قدرت موشکي ما بحث ميکنند و ميخواهند آن را تحريم کنند و ما نيز در پاسخ به آنها ميگوييم تا زماني که تجاوزات و غارتگريهاي شما ادامه دارد و تا زماني که از رژيم صهيونيستي حمايت ميکنيد ما نيز توان موشکي خود را افزايش ميدهيم و ملت غيور ايران بدانند که ما امروز انبارهاي موشکي و تونلهاي طويلي از موشکهاي آماده پرتاب داريم و براي مابقي موشکهايي که توليد ميکنيم دچار کمبود فضا هستيم ولي با اين وجود توان موشکي خود را افزايش ميدهيم.
سرلشکر "محسن رضايي" فرمانده اسبق کل سپاه درباره توانمندي موشکي ايران عنوان داشت: همانطور که سيلي بيست هزار سانتريفيوژي، آمريکاييها را پاي ميز مذاکره کشاند و موجبات به رسميت شناختن حق غنيسازي کشورمان را فراهم ساخت، اميدوارم که با حمايت رئيس جمهور بهزودي برد موشکهاي ايران نيز از مرز پنج هزار کيلومتر عبور کند.
در زمان " جنگ تحميلي " واحد " نيرويدريايي " سپاه نيز براي مقابله با حملات دريايي دشمن و کمک به نيرويدريايي ارتش تشکيل شد و در کنار واحد " هوافضا " به مقابله با دشمن پرداختند البته اين پايان کار در نيرويدريايي سپاه نبود و اين يگان بعد از جنگ نيز ساخت شناورهاي تندرو گشتي را در دستور کار خود قرار داد که حاصل آن توليد شناورهاي تندرو مانند شناور " عاشورا " و " ذوالفقار " شد و در کنار آنها نيز به توليد تجهيزات ضد کشتي پرداختند.
** " بسيج " ارتشي مردمي
سازمان " بسيج مستضعفين " در سال 1358 با هدف تامين نيروي نظامي جبهههاي جنگ تشکيل شد و اساس کارش بر اين مبنا بود که نيروهاي مردمي که ميخواستند براي دفاع از ايران به جبههها بروند را جذب کند و آموزش نظامي بدهد که اين کار را انجام داد و در سال 1359 نيز به صورت رسمي به عنوان پنجمين واحد از واحدهاي " سپاه پاسداران " وارد ميدان شد. بسيج در حال حاضر بيش از 20 ميليون نفر نيروي رزمي دارد که نيروهاي خود را به صورت تخصصي آموزش داده تا در برابر حملات احتمالي به ايران وارد عمل شوند.
آمار موسسه " گلوبال فايرپاور " که مربوط به سه ماهه نخست سال 2016 ميلادي ميباشد نشان ميدهد که ارتش ايران روند روبه رشدي را در پيش گرفته و با توليد تجهيزات پيشرفته و تجهيز يگانهاي خود به اين سلاحها ميتواند جايگاه قبلي خود که رتبه 12 جهان بود را دوباره بدست آورد البته اين نکته نيز حائز اهميت است که در اين رتبهبندي فقط قدرت ارتش ايران محاسبه شده و اگر توان رزمي " سپاه پاسداران " مخصوصا در زمينه " موشکي " اعمال شود و اگر تعداد نيروهاي نظامي " بسيج " محاسبه شود ايران نه تنها در ميان 10 ارتش برتر خواهد بود بلکه ميان 5 کشور برتر نظامي خواهد بود.
گزارش از امين ملکيان